Blog post
Meer mens willen en durven zijn
18
-
09
-
2015
door
Testimonial
Meer mens willen en durven zijn
18
-
09
-
2015
door
Portfolio item
Meer mens willen en durven zijn
18
-
09
-
2015
door
Publicatie
Meer mens willen en durven zijn
18
-
09
-
2015
door
Leestip
Meer mens willen en durven zijn
18
-
09
-
2015
door

Jonathan Holslag

Radboud Reflects en Lux maken Nijmegen een stukje mooier. Zo ook de dag voor prinsjesdag, 14 september jl. Politicoloog Jonathan Holslag was in Nijmegen om een Alternatieve Troonrede uit te spreken. Misschien ken je hem van De Wereld Draait Door of van Tegenlicht. Hij nodigde zijn publiek uit opnieuw te bepalen wat waardevol is. Waarom was zijn lezing zo inspirerend voor mij?

Egoïstisch

Holslag vraagt ons opnieuw egoïstisch te worden. Niet in materieel opzicht maar in het vervullen van onze immateriële behoeften: saamhorigheid, zelfontplooiing en zingeving. We moeten weer meer mens durven en willen zijn. Door samen te leven, talent te benutten, kwaliteit te produceren.

Sterke samenleving

Holslag verbindt samenleven en produceren op lokaal niveau. Vanuit een gezamenlijke definitie van wat waarde is kunnen we dit opnieuw vormgeven. Hij pleit voor de kracht van de lokale economie, voor een sterk en innovatief MKB. Multinationals kunnen we missen als kiespijn, zij houden klimaatproblemen en uitbuiting immers in stand. Randvoorwaarde is een sterke samenleving, waarbij geen mensen worden buitengesloten. De lokale economie biedt hiervoor de basis. Onderwijs heeft de belangrijke taak kwaliteitsbewustzijn (duurzaamheid) en burgerzin te promoten.

Wij kantelen

Holslag bevestigt hiermee dat mijn werk in het onderwijs en in de welzijns- en zorgsector van wezenlijk belang is. De verantwoordelijkheid voor de kanteling ligt bij de middenklasse, zo zegt hij. Ik voel me aangesproken!Onderwijs en welzijn hebben een cruciale rol

Via deze link (http://www.ru.nl/radboudreflects/vm/zoeken/@1011904/integrale-tekst/) is de hele troonrede van Jonathan Holslag te lezen. Jonathan Holslag is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. Hij is een veelgevraagd expert, beleidsadviseur en opiniemaker in binnen- en buitenland. Hij schreef eerder De kracht van het paradijs (2014) en Onmogelijke vrede (2015).

Lees ook